2012-06-05

Distinction: Counter-intuitive Experiential Hotel Through Ground-Highrise Distinctiveness

filed under: Ideas
Hotel and mall mixed development in high-rise unit, under tutoring of Ar. Ng Hong Lin, JPY Architects, Johor.


Brief called for hotel and mixed development design on urban site of approximately 0.8 acre at Tanjung Puteri, Johor with allowed plot ratio of 1 : 8. This project presents distinction between the ground and high-rise in resolving non-singular complex forces that the urban site suggested, and an counter-intuitive phenomenon experiential configuration where the sense of arrival of hotel only begins from top floor to contextual (whatever neighbours do, it does the opposite in this case) neighbour building in achieving main objective of it which is to encourage site and building visit and revisitation. Visit and revisitational frequence by user within building and site on one hand it literally increases externalities and prospect of client, on the other hand it recreates and reconfigures physical-mobile density pattern on site and it makes it vibrant. The exertion of counter-intuitive user-experiential phenomenon is seen as significant factor parallel but different to the Bilbao effect by Guggenheim museum where Distinction celebrates internal effect by reversing experience of hotel from top to down, and an articulation of public realm all to top floor for main site forces which is the sea view and city scape.  (more after the break)    


Analysis
Language of the project begins with intensive analysis of non-singularity forces from seasonal factor pattern, site, program, and position of client is put slightly higher in achieving them. Seasonal pattern factor suggested hotel being not fully occupied and most of the time during the day hotel room does not being occupied by hotel occupants and its length of stay is low, while major activity for traveler being shopping. Site is overwhelmed by other hotel and office building with landmark status mainly MSC building, Grand Blue Waves hotel, Suria City. Highway configuration and program on site does not reinforce density flow continuity from activity spine of Jalan Wong Ah Fook with diverse program while one-stop pattern is observed by traveler on site, and workers only be seen walking to restaurant around during lunch time and off working hour. In short, there is no reason for site casual visit and revisitation.


Design Approach and Method
The notion of Distinction is a design approach to permutate 2 major senses, arrival and territorial in achieving counter-intuitive factor experiential phenomena in generating local user and foreign traveler interest. The idea questions possibility of experiencing arrival only beginning from interiority of building, just like Eisenman's House VI where conception of house only begins from the inside, house shall resemble cardboard and cardboard model has the conceptual factor in giving audience impression of real building.   


Separation of conception and perception
Ground floor continues vegetation fabric and contour from slope at north, while hotel units begins  from the 10th floor. Counter-intuitive experience in high rise hotel require a deconstruction of conception and perception, where formal structure on ground shall not resemble institutional territory, axial path and enclosure but organic, and free flow. Hence de-institutionalizing ground structure to trigger user non-axial free flow pattern. The way user associate movement in spaces be the architecture of perceptual experience without conceptual arrival of hotel but fluid.   


Multi Referential Sign
Distinction covers 0.8 acre and 94m in height. Such scale of building shall resemble relative macro-fabric sign, and micro form of sign in relative to neighbour, not only on ground level vistas to up high, but vista from 300m away from ground or other high rise buildings.  The counter-intuitive experience of hotel called for multi referential form where exterior visual perception shall denote a more than 1 way of readings, and leads to conception as a source of wonder and curiosity, audience move from one formal question from one construction to another structure, as they move their vision around the compositional elements, the conceptual quality shall denote not representation of high rise for institution but a theatre of imagination and creation.  Color, shape of structure, multi grid and Gestalt theory of perception (building envelope claddings) being 3 core principle in arriving concept of multi-reference. On ground, structural configuration is generated based on 3 grids(sun path grid, intersection grid, vegetation setting) by intersection, off-centred and overlaying technique. Thus, column on horizontal grid where given 1 color, column which hits sun path grid were given another color, while column at intersection were given a different shape. Column setting results in formal enclosure and axial path on ground, and trees were set by off-centring grid to break away axial path. The columns shall be multi-readable relatively to on another. One same or different color relates to another while different shapes shall be compare. The cross reference blurs formal function of structure as a conventional supporting element in construction - post-functionalism.      

Gestalt theory suggested facade to be generated in a form of composition of multiple incomplete rectangular shapes in different material for hotel user prospect on environmental aspect, and they shall be read in multiple way, multistability, reification and invariance, in a 52 degree gesture to allow sun light to reach vegetation. The cross reference between elements again breaks away conventional purpose of high rise building sign which is representational.


Formal Language versus Deep Structure
As exterior structure presents notational purposes to audience, it serves less being formal but relational, and relation breaks away singular function of a structure. As user will be brought up from Ground floor straight away to top reception floor by express lift, and going down to units accordingly via internal lifts, structure only resemble formal language of institutional territory and sense of arrival beginning from top floor and building interiority, hence the experience of hotel begins from top, and downwards then.


Radical Zoning
Instead of hotel and unit being on top floor, more public and congested program were put up high to bring public realm into the vistas of sea view and city scape. Based on parametric analysis of occupation behaviour and seasonal factor for hotel, top floor with significant criteria(windy, view, high) no longer valid for hotel unit(for sleeping only most of the time) but rather program where the public spend their time, cafe, food court, bars, coffee shop, bakery, retail, waiting area, reception, the public is connected to the main height feature of high rise and site. Mall serves as supported program as analysis suggest the leisure time of traveler shall be turned into client prospect as externality and it attracts local attention to it.


Parametric dynamic
Multi-referential exterior of the design (ground, and envelope) resemble parametric static endeavour, while middle part of hotel is parametric dynamic. 3 levels of hotel from 10th floor to 13 where in a flexible form where it has no fix or large furniture, and a shared bathroom basis, and closed to tree canopies as if it is cater for tropical style. Most of the walls are movable and retractable to form bigger spaces. Changed configuration suggested management opportunity to organize program and events to cater for low peak season of hotel while events regenerate customers and allow a possible extra increase of lettable area by 15%.      

The building contextual neighbour hotel, office, and mall by reversing conventional bottom-up experience of building to give a experience-relational factor to user where it generates visit frequency and revisitation to building and urban fabric.